Designeri de interior vs. decoratori
Doi termeni de care, cu siguranta, ati mai auzit, abordand tematica amenajarilor interioare in diverse discutii. Fara indoiala ca daca va ganditi putin mai mult la contextul in care au fost mentionati cei doi termeni, realizati ca intre acestia se pune adesea un grad de sinonimie. Nimic mai gresit - desi impart numeroase asemanari, cele doua profesii se diferentiaza prin cateva deosebiri bine definite.
Cu siguranta ca acum va puneti intrebari firesti: "Cu ce se ocupa fiecare?/ Pe cine ar trebui sa aleg?". Vom mentiona in continuare caracteristicile fiecarei meserii in parte, sperand ca astfel veti putea face alegerea potrivita pentru orice proiect legat de amenajarile interioare.
Designul de interior
Prima diferenta se naste din nivelul de educatie necesar pentru a putea profesa fie ca designer de interior, fie ca decorator; designerii de interior au nevoie de instruire formala, urmata de absolvire, pentru a putea crea un mediu interior functional si de calitate. Un designer de interior trebuie sa observe si sa a inteleaga comportamentul beneficiarului pentru a ii putea oferi o amenajare interioara functionala si utila.
Pe langa studii, experienta isi va spune intotdeauna cuvantul in ceea ce priveste designul de interior, astfel ca designerul trebuie sa poata identifica si rezolva problemele care apar pe parcurs, pentru a putea obtine interioare sigure si confortabile. Procesul de lucru este unul foarte complex, si include cercetare, analiza si integrarea cunostintelor in procesul creativ, pentru ca cerintele si bugetele clientilor sa fie satisfacute. Cat despre ce anume studiaza un designer de interior, subiectele variaza de la istoria artei si designului si pana la studii de proiectare CAD, desen, studii de planificare a spatiului, teoria materialelor si culorilor, etc.
Faptul ca au studii de planificare a spatiului le permite designerilor de interior sa efectueze atat lucrari de proiectare, cat si de renovare a interioarelor, de la elaborarea schitelor si pana la implementarea ultimelor accente decorative.
Asadar, designerii de interior depasesc latura estetica a amenajarii si se preocupa de functionalitatea, eficienta si siguranta spatiului interior, lucrand indeaproape alaturi de arhitecti si contractanti pentru a putea indeplini cerintele beneficiarilor.
Decoratorii
Decoratorii se preocupa in general de lucrarile de suprafata ale amenajarilor interioare, asadar de alegerile care trebuie facute catre finalul procesului de amenajare - mobilier, finisaje, accesorii si decoratiuni. Decoratorii pot modifica finisajele peretilor si pardoselilor sau adauga elemente decorative, insa nu pot indeparta sau modifica elementele structurale, schimba planurile electrice si de instalatii, pe scurt lucrarile lor au o complexitate mai scazuta.
Motivul? Instruirea formala nu este obligatorie, cu toate acestea exista nenumarate cursuri de specializare. Spre deosebire de designerii de interior (care pot activa atat pentru proiecte rezidentiale, cat si comerciale), decoratorii sunt cel mai adesea implicati proiecte rezidentiale.
Putem spune ca decoratorii dau forma incaperilor, personalizandu-le si atribuindu-le un caracter ce oglindeste gusturile si preferintele beneficiarilor, ajutandu-i sa aleaga schemele de colorit, mobilierul, finisajele, accesoriile, s. a. m. d. Acestia nu lucreaza impreuna cu arhitectii si contractantii (lucrarile lor incepand de regula dupa ce structurile au fost puse la punct), insa de multe ori lucreaza alaturi de cei care produc mobilierul, tapiteri sau pictori decoratori.
Pe cine alegem?
Raspunsul depinde de nevoile pe care le aveti. Daca sunt necesare modificari de structura (doriti, de exemplu, sa schimbati compartimentarea spatiului sau sa adaugati ferestre noi), cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile unui designer de interior. Pe de alta parte, daca planuiti un proiect de reamenajare, un decorator va poate ghida alegerea si va poate sfatui in tot ceea ce tine de materiale si cum acestea se pot combina.
Redactat de: Claudia Gorunescu