Expertiza tehnica este procesul prin care o constructie este analizata de catre un expert tehnic MLPAT.
Raportul de expertiza tehnica este documentul elaborat de catre expert in care se prezinta analiza, concluziile si eventual solutii de interventie/remediere la cladirea care a facut obiectul expertizei sau a celor invecinate.
De obicei, expertiza tehnica se realizeaza cand este solicitata prin Certificatul de Urbanism, in diverse situatii in care se intervine prin modificari, renovari, consolidari, lucrari de constructie/demolare in vecinatate, alipiri, s.a.m.d., la o constructie existenta.
Cele mai intalnite cazuri la care este necesara sunt:
1. Expertiza tehnica pentru alipirea la calcan - Se realizeaza atunci cand se construieste o casa alipita de o alta constructie deja existenta. Prin expertizare se cauta obtinerea unei solutii prin care cladirea existenta sa nu aiba de suferit in timpul lucrarilor de constructii sau dupa aceea, in exploatare, cel mai important aspect al acestui gen de expertiza fiind solutia de fundare in zona de adiacenta dintre cladiri. Uneori, sunt necesare lucrari de interventie la constructia existenta (subturnari, consolidari ale sarpantei*), iar aceasta presupune acordul notarial al proprietarului (sau a tuturor proprietarilor, daca sunt mai multi) acestei constructii.
Nota :
*in cazul in care casa noua este mai inalta decat cea existenta, apare riscul aglomerarii de zapada pe acoperisul casei mai scunde. Aceasta conduce la incarcari mai mari la sarpanta casei existente, prin urmare, va fi necesara verificarea si eventual consolidarea structurii acoperisului casei de care ne lipim la calcan.
2. Expertiza tehnica pentru modificari interioare - Este necesara atunci cand se doreste o modificare a compartimentarii unei case sau unui apartament, prin desfiintarea sau construirea unor pereti, crearea, modificarea sau astuparea unor goluri de usi, etc.
In cazul in care interventiile afecteaza elemente ale structurii de rezistenta, este necesara o evaluare integrala a cladirii si concluzii clare asupra capacitatii de rezistenta inainte si dupa interventii. O analiza serioasa a cladirii poate necesita studierea proiectului initial, a proceselor verbale de lucrari, determinari de rezistente la elementele de constructie prin incercari nedistructive sau recoltare de probe, s.a.m.d., fiind foarte util (uneori cerut explicit de catre certificatul de urbanism) acordul proiectantului initial al cladirii.
3. Expertiza tehnica pentru (extindere), renovare, consolidare si supraetajare - Acest tip de expertiza merita amintit pentru ca apare foarte des in cazul constructiilor cu o vechime considerabila si la care se doreste o interventie de ordin estetic sau functional